Overwaarde op uw huis…u zult het maar hebben!

Overwaarde op uw woning: een luxepositie. Maar er komt ook verantwoordelijkheid bij kijken. U wilt hier immers zoveel mogelijk van profiteren. Alleen, hoe doet u dat? Welke mogelijkheden passen het best bij uw situatie?

Hieronder schetsen wij 3 manieren om rendement te halen uit de overwaarde.

1. KREDIETHYPOTHEEK

De voordeligste en meest flexibele manier om uw overwaarde te benutten, is de krediethypotheek. Het is bij deze vorm niet verplicht om af te lossen. Als u dit wel wenst, is het boetevrij. Een nadeel is dat de rente variabel is. Vóór 01-01-2013 was het nog mogelijk om de rente fiscaal af te trekken.

Doorlopend krediet versus Krediethypotheek

Deze twee producten lijken op elkaar. Alleen heeft een krediethypotheek het huis als onderpand. Hierdoor is de rente lager dan de rente van een doorlopend krediet. U kunt bij een krediethypotheek altijd geld opnemen en aflossen tot meestal 50% van de marktwaarde van de woning.

Voorwaarden krediethypotheek

Meestal kiest men voor een krediethypotheek vanwege de lage rente. De voorwaarden waar u op moet letten zijn: 

Minimumkrediet

Het bedrag waarvoor u minimaal een krediethypotheek afsluit, verschilt per bank en loopt op tot €50.000.-. 

  •  Betaalrekening: bij sommige banken is een betaalrekening verplicht.
  • Overlijdensrisicoverzekering: krediethypotheken zijn vooral bedoeld voor senioren. Bij veel kredieten is een overlijdensrisicoverzekering verplicht. Bij een krediethypotheek is dat niet het geval.

Voordelen krediethypotheek

  • Een flexibele en goedkope manier om de overwaarde op uw huis te verzilveren.
  • U betaalt alleen rente over het geld dat u leent.
  • U kunt gemakkelijk een ‘opeetconstructie’ creëren. Daardoor wordt de rente betaald uit het krediet.

Nadelen krediethypotheek 

  • Variabele rente waardoor de maandlasten kunnen schommelen.
  • Aflossen hoeft niet waardoor u de verleiding kunt voelen om alles op te nemen.
  • Bij het bereiken van de limiet moet u de rente uit uw inkomen kunnen betalen.

2. AFLOSSINGSVRIJE HYPOTHEEK

Bij een aflossingsvrije hypotheek ontvangt t u in één keer een groot bedrag. Hierover betaalt u alleen rente en het huis dient als onderpand. Wanneer u het huis verkoopt, lost u de hypotheek af. Deze rente is niet fiscaal aftrekbaar maar kunt u wel voor langere tijd vastzetten.

De aflossingsvrije hypotheek is vooral geschikt voor mensen die eenmalig een groot bedrag wensen. Wanneer u iedere maand een bedrag nodig heeft, is deze vorm niet geschikt.

3. OPEETHYPOTHEEK

Wanneer uw inkomen onvoldoende is om de rentelasten te betalen, bent u aangewezen op de ‘opeethypotheek’. Deze is er voor mensen die vanuit de overwaarde van het huis een aanvulling wensen op hun pensioen. De rente wordt betaald met een speciaal daarvoor gereserveerd deel.

De beste keuze

U ziet het, elke situatie is anders. Wilt u verzekerd zijn van de beste keuze, neem vrijblijvend contact met mij op. Ik lever een onderbouwd advies dat past bij uw situatie. Zo kunt u zorgeloos genieten van de overwaarde op uw huis. En dat is in deze tijd veel waard, toch?

Laat een antwoord achter