Hypotheek afsluiten: de zes zekerheden op een rij

Wanneer je een hypotheek gaat afsluiten zul je geconfronteerd worden met een aantal regels. Een hypotheek is immers een grote schuld waar je voor een lange periode aan vastzit. De hypotheekverstrekkers willen dan ook zoveel mogelijk zekerheid dat ze het geld van je terugkrijgen. Met welke zes zekerheden krijg je te maken bij het afsluiten van je hypotheek?

  1. Een hypotheek afsluiten kost geld.

Een hypotheek afsluiten is erg ingewikkeld. Je wilt zeker weten dat je de juiste stappen neemt in dit proces. Het is dan ook slim om advies in te winnen bij een onafhankelijke hypotheekadviseur. Vanaf januari 2013 is er een provisieverbod. De hypotheekadviseur zal dus niet meer betaald worden doormiddel van provisie maar stuurt jou een rekening voor zijn advieswerkzaamheden. Dit is transparant en je weet precies wat hypotheekadvies je kost. Op deze kosten kun je veel besparen. Kijk dus goed naar wat je krijgt voor je geld.

  1. Een bank is niet onafhankelijk

Veel mensen sluiten een hypotheek af via een onafhankelijke hypotheekadviseur. Er zijn ook mensen die een hypotheek afsluiten via hun eigen bank. Als je kiest voor je eigen bank krijg je meestal ook alleen maar een hypotheek van die bank aangeboden. Een onafhankelijke hypotheekadviseur vergelijkt wel alle aanbieders op de markt. Voor jou is van belang hoeveel hypotheekverstrekkers de hypotheekadviseur kan aanbieden. Vraag hier altijd naar tijdens het eerste gesprek.

  1. Bekende en onbekende hypotheekverstrekkers

Naast je eigen bank bieden er in Nederland meer hypotheekverstrekkers een hypotheek aan. Deze ken je waarschijnlijk niet allemaal. Samen met je onafhankelijke hypotheekadviseur zul je alle aanbieders doorlopen. Een onbekende hypotheekverstrekker hoeft niet minder goed te zijn. Vraag aan je adviseur of hij/zij alle hypotheekverstrekkers op basis van voorwaarden voor je wil vergelijken. Zo weet jij dat jij altijd de beste deal maakt.

  1. De risico’s van een hypotheek afsluiten

Wanneer je een hypotheek afsluit moet je ook nadenken over de risico’s van overlijden, werkloosheid en arbeidsongeschiktheid. Dit zijn minder prettige denken om over na te denken. Omdat een hypotheek een product is wat je vaak voor 30 jaar afsluit is het wel verstandig deze dingen goed te regelen.

  1. Hypotheek aflossen

Per 1 januari 2013 moeten nieuwe hypotheken in 30 jaar worden afgelost om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek. Aflossen kan doormiddel van een annuïtaire of lineaire hypotheek. Een hypotheek afsluiten in combinatie met een aflossingsvrije hypotheek kan nog wel maar dan is de hypotheekrente niet fiscaal aftrekbaar.

  1. Budgetteren

Kijk eens kritisch naar je uitgavenpatroon als je een hypotheek gaat afsluiten. Het kan zo maar zijn dat jouw hypotheek lager is dan wat je maximaal kunt lenen, maar misschien zijn je uitgaven wel hoger dan normaal. Stel voor jezelf eens een budgetplan op en bepaal op basis hiervan wat je maximaal wilt uitgeven per maand. Je moet namelijk zeker weten dat je de hypotheek gedurende de looptijd kunt betalen.


Wil jij weten of ik iets in jouw situatie kan betekenen en ben jij van plan binnenkort een hypotheek af te gaan sluiten? Heb je vragen over mijn dienstverlening?  Aarzel dan niet. Ik sta je graag te woord en maak geheel vrijblijvend een kennismakingsafspraak met je. 

Laat een antwoord achter