Wat zijn de valkuilen voor u als starter bij het kopen van een eerste huis?
Tip 1: Laat uitzoeken hoeveel je kunt én wilt betalen
Wat kun je maximaal lenen als starter en wek maandbedrag hoort daarbij? Op deze manier weet je je mogelijkheden. Door deze berekening weet je snel wat je maximale hypotheekbedrag is en hoef je geen tijd te verdoen met het bezichtigen van woningen die je toch niet kunt bepalen.
Tip 2: Plan het bezoeken van huizen slim
Zoek via de diverse huizensites naar geschikte woningen. Bezoek geen woningen die je voorkeur niet hebben. Dit zorgt alleen maar voor verwarring. Maak samen met je partner een wensenlijst van de dingen die je nieuwe woning moet bezitten. Als deze wensen overheen komen of zijn afgestemd dan kun je als starter de bezichtigingen gaan plannen.
Tip 3: Weet waar je op moet letten bij de bezichtiging als starter
Daar sta je dan voor misschien wel je nieuwe huis. En nu? Kun jij als starter beoordelen wat de staat van het huis is? Hoe ziet het bestemmingsplan eruit? Wat doet de notaris? Wie regelt de koopovereenkomst? Tijdig informatie inwinnen bij de makelaar, bouwkundigadviseur, hypotheekadviseur kan het hele proces een stuk makkelijker maken voor jou als starter.
Tip 4: Weet hoe je het beste kunt onderhandelen
Is de vraagprijs ook de bodemprijs of is er ruimte om te onderhandelen? Hoe kom je tot een goed en serieus openingsbod? Wat zijn de spelregels van onderhandeling en wat is je strategie als starter? Je kunt het bieden en alles wat daarbij komt kijken overlaten aan een aankoopmakelaar. Bepaal altijd voordat je aan de onderhandelingen begint je maximale bod. Zo zorg je ervoor dat je emoties niet met je aan de haal gaan tijdens de onderhandelingen en je uiteindelijk op een veel hogere koopsom uitkomt.
Als je als starter de woning koopt, teken je een koopovereenkomst, ook wel ’voorlopig koopcontract’ genoemd. Hierna heb je drie dagen bedenktijd. In deze tijd kun je kosteloos en zonder opgave van reden de overeenkomst ontbinden.
In de koopakte worden onder meer de (prijs)afspraken, de overdrachtsdatum en de ontbindende voorwaarden vastgelegd. Ontbindende voorwaarden geven je de mogelijkheid om het koopcontract alsnog te ontbinden. Voorbeelden hiervan zijn het voorbehoud van financiering of het laten uitvoeren van een bouwkundige keuring. In de koopakte wordt ook bepaald wat in de woning achterblijft, bijvoorbeeld vloer en gordijnen.
Tip 5: Je hypotheek
Nadat het koopcontract is ondertekend is het belangrijk om de startershypotheek rond te krijgen voor de termijn van de ontbindende voorwaarden verloopt. Dit is meestal 6 tot 8 weken. Bedenk hierbij wat je belangrijk vindt aan een hypotheek, bijvoorbeeld de rentevastperiode, de hypotheekvorm en de flexibiliteit van voorwaarden.
Samen met de onafhankelijke hypotheekadviseur bespreek je al je hypotheekwensen op basis waarvan een persoonlijk advies en hypotheekofferte worden opgesteld. Het hypotheekadvies is belangrijk voor nu maar ook zeker voor de toekomst.
Roots Financieel Advies is een persoonlijk en onafhankelijk financieel advieskantoor gevestigd in Veldhoven. Roots Financieel Advies heeft als specialisatie: hypotheken. Daarnaast adviseert Roots Financieel Advies u op het gebied van financiële planning en inkomensbeheer. Naast advies bemiddelen wij voor u in hypotheken, overlijdensrisicoverzekeringen en woonlastenverzekeringen.